Vårda Huden

Huden är som välkänt kroppens största organ och besitter flertalet livsviktiga uppgifter. Där med ökar behovet att man tar hand om sin hud genom att rengöra noga, återfukta den och skydda den så gott det går. Desto tidigare man börjar vårda huden desto bättre kommer den att må i det långa livet som.

Ungdomar och yngre barn upplever ytterst sällan att de har problem med sin hud. Detta betyder att barn och ungdomar kan bränna sid hud och uppfattningen av att det inte är farligt. Problem kommer dock att komma vid en högre ålder och konsekvenser av detta visar sig senare. En viktig regel är att det alltid är bättre sent än aldrig när det handlar om att skydda huden.

Skydda mot för mycket sol

Man skall inte bortse från vilka konsekvenser och skador som kan uppstå vid överdrivet mycket solande. Desto fler gånger som man återigen och återigen bränner sig i solen. Då ökar även risken att man kommer drabbas av malignt melanom. Malignt melanom innebär hudcancer. För mycket tid i solen och solande innebär att huden åldras i förtid. Detta sker genom att bindväven skadas vilket i sin tur innebär att rynkor uppstår.Huden går miste om sin elasticitet och även så kallade pigmentfläckar kan uppstå i ansiktet.

 

De bästa knepen för att undvika allt detta är helt enkelt att inte överdriva sitt solande och helt enkelt att låta bli att sitta och “trycka och trycka” i solen. Samt att alltid förse sig med solkräm med hög solskyddsfaktor och helst något skydd, tex parasoll eller en solhatt.

Rengör inte huden för mycket

Något som allt för få är medvetna om är att huden innehåller naturliga fuktbindare och ämnen som är mjukgörande. Detta för att skydda huden mot mikroorganismer och ämnen som inte kroppen känner igen. Tvål är ett bra exempel på vad man skall undvika om man har en känslig hy och för den delen torr hy. Tvål kan skölja bort de naturliga fetterna från vår hy.

 

Detta innebär att ju mer energi som läggs på att tvätta bort det feta, desto hårdare kommer hudens talgkörtlar att jobba för att återskapa det förlorade fettet. Därför skall man vid rengöring använda sig av någon sorts rengöringslotion som innehåller fett. Använd inte ansiktsvatten som inte innehåller alkohol.

 

Återfuktning av huden

Att huden inte skall bli för torr är viktigt ur synvinkel att den då förlorar sin elasticitet. Den åldrars även i förtid om den väldigt ofta blir för torr. När uttorkningen sker produceras det mer talg vilket då kan innebära akneproblem.

 

Om huden är irriterad och ofta torr är det viktigaste att man väljer en bra produkt som passar bra in på sin egen hudtyp. Det är stor skillnad mellan krämer som används för återfuktande och alternativet som är feta krämer för torr torr hy.

Det finns flertalet olika alternativ att välja på beroende på hur huden mor. Har man torr hud rekommenderas en produkt med ämnen som jobbar med mjukgörande ämnen. Har man ett mellanting så rekommenderas snarare en produkt med mera fukt.

.