Artiklar | Hudvård | Sol

En guide till att använda solskyddsprodukter på rätt sätt

Solens strålar kan ge en behaglig värme och är viktiga för vår produktion av D-vitamin. Samtidigt är det välkänt att överexponering för solen kan leda till hudskador som solbränna, för tidigt åldrande och i värsta fall hudcancer. För att kunna njuta av solen på ett säkert sätt är det viktigt att använda solskyddsprodukter korrekt. Denna guide ämnar att ge praktiska råd och information kring rätt användning av solskyddsprodukter för att du ska kunna skydda din hud på bästa möjliga vis.

Varför är solskydd så viktigt?

Solen utsänder UVA- och UVB-strålar, och båda kan vara skadliga för huden. UVB-strålar är huvudsakligen ansvariga för solbränna och spela en stor roll i utvecklingen av hudcancer. UVA-strålar tränger djupare in i huden och bidrar till för tidigt åldrande och kan också öka riskerna för hudcancer. Ett brett spektrum av solskyddsprodukter erbjuder skydd mot både UVA- och UVB-strålar och minskar dessa risker. För att verkligen förstå vikten av solskydd, låt oss titta på solskyddsfaktorn, SPF. SPF anger teoretiskt hur länge du kan vistas i solen utan att bränna dig jämfört med om du inte använder något solskydd alls. Till exempel, om du normalt skulle börja rodna efter 10 minuter i solen kan en solkräm med SPF 30 teoretiskt låta dig vara ute i 300 minuter (30 gånger längre) innan du bränner dig. Detta är dock en förenklad bild och i verkligheten påverkas skyddseffekten av mängden kräm du använder, hur ofta du återapplicerar och andra faktorer som svett och vatten.

Korrekt applicering av solskyddsprodukter

För att ditt solskydd ska vara så effektivt som möjligt är det viktigt att du applicerar det rätt. Här är några steg för hur det kan göras på bästa sätt:1. Applicera rikligt med solskyddsmedel på alla delar av kroppen som kommer att vara exponerade för solen. De flesta personer använder inte tillräckligt mycket av produkten för att få det angivna skyddet. 2. Glöm inte områden som öronen, nacken, fötterna och baksidan av dina ben. Använd en spegel för att se till att du inte missat några områden. 3. Applicera solskyddet 15-30 minuter innan du går ut i solen. Detta ger produkten tid att absorberas av huden och börja verka. 4. Återapplicera minst varannan timme eller enligt instruktionerna på produkten. Det är också viktigt att göra detta efter att ha badat, svettats mycket eller torkat sig med en handduk. 5. Välj rätt solskyddsprodukt för ditt behov. För vardagligt bruk kan en lägre SPF vara tillräckligt, men för längre perioder i solen, särskilt under de starkaste timmarna på dagen, är en högre SPF att föredra.

Att välja rätt solskyddsprodukt

När du väljer en solskyddsprodukt är det viktigt att du ser till att produkten skyddar mot både UVA- och UVB-strålar – något som vanligtvis marknadsförs som ”brett spektrum” skydd. SPF-nivån bör anpassas efter din huds känslighet, tiden du planerar att tillbringa i solen och solens intensitet. Barns hud är känsligare än vuxnas och det är viktigt att välja produkter som är anpassade för barn. För de som har känslig hud eller allergier kan det vara nödvändigt att leta efter solskyddsprodukter som är fria från parfym och konserveringsmedel, och som är kända för att vara mildare mot huden. Vattenfast solskydd kan vara ett bra alternativ om du planerar att svettas mycket eller bada men kom ihåg att även vattenfasta produkter behöver återappliceras enligt anvisningarna.

Ytterligare tips för solskydd

Utöver att använda solskyddsprodukter finns det andra sätt att skydda din hud mot solens strålar:- Sök skugga under solens mest intensiva timmar, vanligtvis mellan klockan 10 på förmiddagen och 4 på eftermiddagen. – Använd skyddande kläder som långärmade tröjor, byxor och hattar med brett brätte. – Använd solglasögon för att skydda dina ögon mot UVA- och UVB-strålar. Ditt solskydd är en viktig del av att ta hand om din hud. Genom att följa dessa råd kan du minska dina risker för hudskador och njuta av solen på ett tryggt och hälsosamt sätt. Kom ihåg att hudcancer är en av de mest förekommande cancerformerna, varför ett bra solskydd är av yttersta vikt för din långsiktiga hälsa.